1e bh na borstreconstructie

Een borstreconstructie wordt uitgevoerd na een mastectomie. In sommige gevallen kan dat in een en dezelfde operatie, in andere gevallen pas en tijd erna. Er zijn verschillende reconstructie methodes. Bij elke vorm van borstreconstructie (met eigen weefsel, met een implantaat, of eerst met een expander) treedt zwelling op en houd je een litteken over, terwijl je wel direct na de operatie dag en nacht een bh aan moet.

Direct na de operatie

De eerste 8-12 weken na de operatie kan je gewone bh irriteren op de plaats van het litteken. Zachter of naadloos materiaal en een andere pasvorm kan dan prettiger dragen. Daarnaast is er kans op (tijdelijk) vorm- of hoogteverschil tussen beide borsten. Het is belangrijk dat je dan een bh draagt die je 'nieuwe' borst of expander op de juiste plaats houdt en goed ondersteunt.

Wat is wijsheid?

Helaas is er nog geen eenduidige mening over de meest geschikte bh direct na een reconstructie. Het ene ziekenhuis adviseert een bh te dragen die je voor de operatie al gebruikte,  andere artsen opereren je pas als je éérst een bepaald model van een bepaald merk kunt laten zien. 
Over een aantal punten is men het wel eens:

  • De gereconstrueerde borst moet zo min mogelijk belast, dus goed ondersteund, worden
  • De bh moet comfortabel zijn qua pasvorm en materiaal omdat hij dag en nacht wordt gedragen‚Äč
  • Brede bandjes en rugpanden knellen minder en voorkomen vochtophoping
  • De gereconstrueerde borst, het implantaat of de expander mag niet platgedrukt worden
  • BH's zonder sluiting of met rugsluiting zijn na een borstoperatie pijnlijk mbt aan- en uittrekken

Vaak wordt een compressie- of sportbh geadviseerd. Dit zijn twee namen voor eenzelfde type BH die goed ondersteunt en bredere bandjes en rugpand heeft. Deze naadloze modellen zonder beugel met een hoger gesloten pasvorm, zijn misschien niet de meest sexy modellen, maar wel de meest comfortabele in deze periode. Want zo heb je geen naden die op de plaats van het litteken drukken. Kies altijd voor een model met cupruimte (ingeweven of plooitjes) zodat je borsten niet worden platgedrukt.

Slimme sluiting

Een voorsluiting is geen must maar het maakt, zeker in het begin, aan en uit te trekken een stuk gemakkelijker én handiger bij controles. De operatie kan in het begin de bewegingsvrijheid van je arm beperken.

Little black bra

Wondvocht maakt vlekken in je bh. Daarom wil je nu mischien liever een zwarte bh en het is handig om 2 bh's aan te schaffen. In het begin draag je de bh soms dag en nacht en zal je regelmatig willen verschonen. Een 2e bh is dan gemakkelijker in de was.

Direct naar sport bh's.