1e bh tijdens bestraling

Na een borstsparende operatie volgt altijd radiotherapie. Hierdoor is het mogelijk dat je nogmaals van bh verandert na een reeks bestralingen.

Gevoelige huid

Voor een bestraling moet je (vaak vooraf) al je bovenkleding uitdoen en er mag geen kleding met metalen haakjes of gespen mee de bestralingsruimte in. Hierdoor kan je je bloot, kwetsbaar en onzeker voelen.

Er zijn wel bh's en kledingstukken die je tot aan de bestraling mag dragen zodat je dit kunt voorkomen! Afhankelijk van de stralingsdosis kan je huid (heel) gevoelig worden na bestralingen. Soms zelfs zodanig dat je geen bh kunt verdragen. 

Tenslotte wordt bij radiotherapie in sommige ziekenhuizen zwarte markeerinkt op je huid gebruikt om de plek aan te geven waar je bestraald moet worden. Deze inkt maakt blijvende vlekken op je bh.
Er zijn ook ziekenhuizen waar op andere manieren gemarkeerd wordt, waardoor en geen risico op vlekken is.
Vraag hiernaar bij je verpleegkundige.

 

Wat is wijsheid?

Om je gevoelige huid te ontzien zijn zachte naadloze bh's zonder beugel een goede keuze. Ze worden ook wel compressie- of sportbh's genoemd.

Wanneer je een bh zoekt die je aan mag houden tot aan de bestraling dan is de radiotherapie bh, een model met klitteband en zonder metalen onderdelen, de juiste oplossing.

Wanneer je huid te gevoelig is en geen bh verdraagt, kan een comfort bh je helpen. Een comfort bh geeft nauwelijks ondersteuning en draagt als een zacht hemdje.  maar vraag je arts wel of je risico op lymfoedeem loopt. Dit hangt af van de plaats waar de tumor zat. In dat geval heb je toch een goede ondersteuning nodig en een model met brede schouderbanden en een hoog rugpand om vochtophoping en oedeempijn te helpen voorkomen.

Slimme sluiting

Een voorsluiting is geen must maar het maakt, zeker in het begin, aan en uit te trekken een stuk gemakkelijker én handiger bij controles. 

Little black bra

Met het oog op wondvocht of eventuele blijvende vlekken die markeerinkt veroorzaakt is een zwarte bh aan te raden. Maar we hebben ze natuurlijk ook in wit. Het is handig om 2 bh's aan te schaffen. Als je regelmatig wilt verschonen is een 2e bh gemakkelijker in de was.

Direct naar comfort bh's.

Direct naar sport bh's.