1e prothese bh na mastectomie

Direct na de operatie

Direct na deze operatie, is je borstgebied pijnlijk en gevoelig door zwelling en één of meerdere littekens. Dit kan 8-12 weken duren. Wanneer je een borst moet missen en geen gelijktijdige reconstructie hebt ondergaan, heb je aan een borst ondersteuning nodig terwijl de andere kant pijnlijk is en weinig kan verdragen. 

Wat is wijsheid?

De BH's die je vóór de operatie gebruikte, zijn mogelijk niet te verdragen door de beugel, het materiaal, model of strakke bandjes. Wil je toch enige ondersteuning of heb je behoefte aan silhouet. Kies dan voor een licht ondersteunende prothese BH's of prothese hemdje die je kunt combineren met een lichte watten prothese. De meeste ziekenhuizen bieden zo een tijdelijke watten prothese aan. Mocht dat in jouw ziekenhuis niet het geval zijn, dan kun je ze ook bij Mooihoofd aanschaffen. 

Wanneer ook de lymfeklieren zijn verwijderd uit je oksel, is het juist belangrijk om een goed passende en steunende BH te dragen. Doordat de lymfeklieren er niet meer zijn om lymfevocht in het borstgebied af te voeren, geeft een elastische BH met een breed rugpand en brede schouderbanden een goede drukverdeling en dit helpt vochtophopingen en lymfoedeem* te voorkomen. Is je huid echt heel gevoelig dan kan het een oplossing zijn om een (breedte) maatje groter te bestellen dan je gewend bent. 

Slimme sluiting

Een voorsluiting is geen must maar het maakt, zeker in het begin, aan en uit te trekken een stuk gemakkelijker én handiger bij controles. De operatie kan in het begin de bewegingsvrijheid van je arm beperken.

Little black bra

De meeste BH's hebben we ook ingekocht in de kleur zwart. In verband met wondvocht en de kans op vlekken daarvan is dat een praktische oplossing. Het is geen overbodige luxe om 2 bh's aan te schaffen. In het begin zal je regelmatig willen verschonen. Een 2e bh is dan gemakkelijker in de was.

*hoe herken je lymfoedeem? De klachten van lymfoedeem zijn o.a. zwelling, een vermoeid of zwaar gevoel, pijn en tintelingen.  Overleg altijd met je arts als je deze klachten denkt te hebben.

Direct naar prothese bh's met compressie.

Direct naar prothese bh's zonder compressie.