Welke 1e BH na borstreconstructie?

Welke 1e BH na borstreconstructie?

Helaas is er nog geen eenduidige mening over de meest geschikte bh direct na een reconstructie.

Wat zeggen de artsen
Desondanks adviseren sommige artsen een bh te dragen die je voor de operatie al gebruikte omdat die al een goede pasvorm heeft,  anderen opereren je pas als je éérst een bepaald model van een bepaald merk kunt laten zien. Over een aantal punten is men het wel eens:

  • - De gereconstrueerde borst moet zo min mogelijk belast, dus goed ondersteund, worden
  • - De bh moet comfortabel zijn  qua pasvorm en materiaal omdat hij dag en nacht wordt gedragen
  • - Brede bandjes en rugpanden knellen minder en voorkomen vochtophoping
  • - De gereconstrueerde borst, het implantaat of de expander mag niet platgedrukt worden
  • - BH's zonder sluiting of met rugsluiting zijn na een borstoperatie pijnlijk mbt aan- en uittrekken

Sport-bh-Anna-zwart
Vaak wordt een compressie of sportbh aangeraden.

Bij elke vorm van borstreconstructie (met eigen weefsel, met een implantaat, of eerst met een expander) treedt zwelling op en houd je een litteken over, terwijl je wel direct na de operatie dag en nacht een bh aan moet. Alleen al om die redenen kan je huidige bh te pijnlijk zijn of niet goed passen. Daarnaast is er kans op (tijdelijk) vorm- of hoogteverschil tussen beide borsten. Het is belangrijk dat je dan een bh draagt die je  'nieuwe' borst of expander op de juiste plaats houdt.

Vaak wordt een compressie- of sportbh genoemd omdat die goed ondersteunt en bredere bandjes en rugpand heeft. Als je er dan ook nog een vindt die een voorsluiting heeft en goede voorgevormde cups, dan kan dat een moeilijke periode een stuk comfortabeler maken!

Het is belangrijk dat je een bh draagt die je  ’nieuwe’ borst of expander op de juiste plaats houdt.

Er zijn verschillende reconstructie methodes en sommige methodes zijn zo specialistisch dat ze niet in ieder ziekenhuis worden uitgevoerd. Meer informatie over de mogelijkheden vind je hier. Welke methode gekozen wordt hangt niet alleen af van je eigen wensen maar ook van de grootte en behandeling van de borsttumor.

Heb jij zelf ervaring met een bepaalde BH voor direct na borstreconstructie? Laat het weten in een reactie en wie weet hebben andere lezers daar ook nog baat bij!