Hoe kan je het best een (hoofd)sjaal knopen

Hoe kan je het best een (hoofd)sjaal knopen

Aan sjaals wordt al snel gedacht als mooie, vrouwelijke hoofdbedekking bij haarverlies. En dat zijn ze ook!

Je kan ze op allerlei manieren knopen en in de zomer zijn ze -indien van ademende materialen gemaakt, zoals katoen, viscose, linnen- niet te warm op je hoofd. Toch wordt er uiteindelijk niet altijd voor een sjaal gekozen, ik vroeg me af waarom niet, want er zijn zoveel mogelijkheden, als je ze maar weet. Vandaar een blog vol tips over sjaals en aanverwante artikelen. En als jullie nog meer tips hebben om uit te wisselen, stuur dan een reactie, zodat we dat met iedereen kunnen delen.

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je eventueel twijfelt over het dragen van een sjaal. Weet je niet hoe je ze kunt knopen, kun je je armen niet voldoende bewegen na een borstoperatie, ben je bang dat je er een 'klein koppie' van krijgt of denk je dat ze zullen afglijden of dat de knoop los kan gaan zitten?

Hieronder vind je een een aantal basis knooptips. Zoals je in de voorbeelden ziet, zijn ze zo gewikkeld dat je mooi volume om je hoofd krijgt, dus geen klein koppie. Wanneer je dit combineert met een sjaal van katoen, viscose of linnen, dan hoef je je ook meteen al een stuk minder zorgen te maken over losse knopen of afglijden. Op de website, vind je nog een aantal extra knoopvarianten!

Kun je door een borstoperatie moeilijk je armen boven je hoofd bewegen en lastig een sjaal knopen, maar is een mutsje niks voor jou? Kies dan voor een wikkelmutsje of hoofddoekje knoop. Die hebben de look van een sjaaltje, maar hoef je alleen de eerste keer te knopen. Daarna op en af te zetten als een mutsje. Handig!

Sjaalmutsjes en sjaalbanden bieden ook een oplossing
Sinds ik het bestaan van sjaalmutsjes en sjaalbanden heb ontdekt en onder de aandacht heb gebracht, valt op dat steeds meer vrouwen hier voor kiezen in plaats van voor een 'gewone' sjaal. Deze modellen zien eruit als een sjaal maar geven de zekerheid van een mutsje. Zou dat uiteindelijk de doorslaggevende factor zijn?

Bij een sjaalmutsje is de lange sjaal geheel bevestigd aan een stretch katoenen mutsje. Het mutsje biedt volledige bedekking en de zekerheid dat het niet afglijdt. De vastgestikte sjaal zorgt voor een vrouwelijke look, kleur en volume. De sjaal-band is de zomerversie hiervan. De sjaal zit dan aan een stretch hoofdband vast, waardoor je kruin alleen bedekt wordt door de sjaal. Dat is lekker luchtig als het warm is!

Als je je onzeker voelt over het knopen van een sjaal of bang bent dat deze niet genoeg volume geeft, dan kan je kiezen voor een sjaalmutsje of sjaalband. Ze zijn relatief eenvoudig te knopen. De uiteinden van de sjaalmutsjes zijn beide even lang en kunnen alle twee om het hoofd worden gewikkeld. Hieronder is te zien hoe de sjaalmutsjes eenvoudig kunnen worden vastgeknoopt.

Of kies voor een gewone sjaal
Door rekening te houden met enkele klein tips kan je de gewone sjaal ook prima, met zekerheid, dragen.

Welke stijl het beste te knopen is met jouw sjaal, hangt af van het model (lang of vierkant) en de maat (groot of klein). Iedere sjaal heeft na het knopen van de basis stijl andere uiteinden; dik of dun, kort of lang, met of zonder versiersels. Maar allemaal geven ze 'vulling' in je nek, het voelt minder bloot en ziet er super vrouwelijk uit.

De meest voorkomende sjaals zijn de vierkante sjaal en langwerpige sjaal.Voor beide soorten sjaals staat hieronder aangegeven hoe deze het beste zijn te knopen, zodat je ook gewone sjaals perfect kunt dragen. Let wel op de juiste afmetingen: vierkante sjaals kleiner dan 45cm, bedekken je hoofd niet voldoende en glijden makkelijk af. Langwerpige sjaals van 50 x 180cm zijn de ideale maat om op je hoofd te gebruiken.

1677_____

Vierkante sjaals knopen

 1. Vouw de sjaal één keer dubbel, van punt naar punt, zodat een driehoek ontstaat.
 2. Leg de lange zijde over het voorhoofd, zodat aan beide kanten van het hoofd en in de nek een punt hangt.
 3. Pak in iedere hand een punt langs het hoofd en knoop deze met een dubbele knoop over de punt in de nek vast. Je oren hoeven niet geheel bedekt te zijn, het is meestal mooier om het oorlelletje of het halve oor nog te zien.
 4. Experimenteer wat het best staat; de sjaal wat lager boven de wenkbrauwen of wat hoger.
 5. Wanneer je de juiste positie hebt bepaald, trek je de sjaal op je achterhoofd net boven de knoop wat naar boven. Dit zorgt voor volume en een natuurlijke val van het materiaal.
 6.  
 7.  
 8.  
 9.  
 10.  
 11.  
 12.  
 13.  
 14.  
 15.  
 16.  
 17.  
 18.  
 19.  
 20.  
 21.  
 22.  
 23.  
 24.  
 25.  
 26.  
 27.  
 28.  
 29.  
 30.  
 31.  
 32.  
 33.  
 34.  
 35.  
 36.  

Lange sjaals knopen
1. Leg de sjaal in de lengte op je hoofd. Het ene uiteinde iets korter dan het andere. De breedte van de sjaal valt vanaf je voorhoofd tot je nek. 2. Trek de sjaal naar wens laag of hoog boven je wenkbrauwen en knoop de twee uiteinden achter je hoofd aan elkaar met een dubbele knoop, over de achterkant van de sjaal(breedte) in je nek.
3. Pak het lange uiteinde en wikkel het nog eens om je hoofd, langs je voorhoofd naar het andere uiteinde. Naar keuze kun je dit lange uiteinde in elkaar draaien of juist helemaal uitvouwen. Dit laatste geeft meer volume en een soort bandana-effect.
4. Knoop beide uiteinden weer aan elkaar met een dubbele knoop. Wil je ze als een staart langs je schouders hangen, maak de knoop dan laag achter je oor.
5. Plaats net boven de knoop naar wens nog een broche.

Conclusie: sjaalmutsjes of zelf 'gewone' sjaals knopen
Met gewone sjaals zijn er diverse mogelijkheden om te combineren en de sjaal in je eigen stijl te dragen. Zoals hierboven wordt beschreven zitten de sjaals comfortabel en hoef je je geen zorgen te maken over dat de sjaals afglijden of te weinig volume bieden. Daarnaast zijn de gewone sjaals ook goedkoper dan de sjaalmutsjes. Sjaalmutsjes zijn weer een prima alternatief wanneer je op zoek bent naar een 'kant-en-klaar'-model dat extra zekerheid geeft.

Wil je nog meer informatie over het knopen van sjaals of wil je meer weten of  het kiezen van het juiste materiaal, kijk dan hier. Mocht je nog verdere vragen hebben stel deze dan gewoon via dit blog, Facebook of gewoon via email.