Wat is triple negatieve borstkanker: enkele recente onderzoeken

Wat is triple negatieve borstkanker: enkele recente onderzoeken

Regelmatig scan ik het internet naar het laatste nieuws over borstkanker. Ook internationale kranten, bladen en nieuwsberichten kijk ik na. De opvallendste berichten (maar alleen als er officieel onderzoek achter zit!) wil ik via dit blog met jullie delen.

Vandaag stuitte ik op het resultaat van een recent onderzoek naar de oorzaak van triple negatieve borstkanker.

59efefede40715df97b9590584c6de82

Wat is triple negatieve borstkanker precies?
Triple negatieve borstkanker is een agressieve vorm van borstkanker die bij 15-20% van alle vrouwen met borstkanker voorkomt. Het Cancer Research UK Cambridge Institute heeft in recent onderzoek (lees hier meer over het onderzoek) een nieuw gen ontdekt waaruit triple negatieve borstkanker kan ontstaan.

De tumor heeft bij triple negatieve borstkanker geen receptoren (ontvangers) voor hormonen als oestrogeen en progesteron. Ook het eiwit HER2 ontbreekt.

Dit maakt de behandeling van triple negatieve borstkanker lastig omdat hormoontherapie en medicatie zoals Herceptin en Tamoxifen daardoor geen effect hebben.

Veel onderzoek gaat dan ook uit naar nieuwe manieren om deze vorm van borstkanker te kunnen behandelen. Hiervoor moet echter eerst duidelijk worden welk(e) gen(en) triple negatieve borstkanker veroorzaakt.

De eerste stap is gezet
Dit recente onderzoek identificeerde een gen (BCL11A) dat vooral actief bleek bij triple negatieve borstkanker. Verhoogde activiteit van dit gen stimuleerde in het onderzoek kanker-gerelateerd gedrag van cellen in zowel menselijke als dierlijke cellen. Werd die activiteit verlaagd, dan verminderde ook het kanker-gerelateerde gedrag.

Hiermee is een stap dichterbij gezet in het begrijpen van triple negatieve borstkanker, maar het bevindt zich nog in een heel vroeg stadium. De resultaten komen immers van gekweekte cellen in het lab en studies met muizen.

De volgende stap is onderzoek naar dit gen bij vrouwen met triple negatieve borstkanker en of er medicatie ontwikkeld zou kunnen worden dat zich richt op deze 'foute' moleculen.

Eribulin heeft een levensverlengd effect
Tenslotte werd in november duidelijk dat Eribulin (ontwikkeld van stoffen uit zeespons) een levensverlengend effect heeft bij borstkanker. Met name bij vrouwen met triple negatieve borstkanker lijkt het effect het grootst en kan het resulteren in gemiddeld 5 extra maanden, volgens research dat gepresenteerd werd op de Cancer Conference van het National Cancer Research Institute in Liverpool in november 2014. Meer hierover vind je hier.

Eribulin wordt alleen voorgeschreven als tenminste twee andere behandelingen zijn geprobeerd, maar niet langer werkzaam zijn.